Permacultuur
Onze tuin heeft een groentetuin, voedselbos, een grote kas, vijvers, een mandala tuin en er is nog ruimte die ingevuld kan worden . De vormgeving en verzorging van de tuin is gebaseerd op permacultuur en biodynamische landbouw. Bloemen, groenten, fruit en onkruid staan door elkaar en zorgen voor een kleurrijke en levendige tuin waar alles als een geheel functioneert.
Werken vanuit permacultuur betekent zorgen voor de aarde en de mens en samen eerlijk delen. Het is een duurzame vorm van landbouw waarin samenwerken met de natuur centraal staat.
‘In die zin gaat permacultuur niet alleen over de tuin maar over ons hele leven: samenwerken met de natuur in onszelf en buiten onszelf en hieruit inspiratie en creativiteit halen.’
De tuin wordt verzorgd door twee teamleden die geschoold zijn in biodynamische landbouw en permacultuur. Verder helpen vrijwilligers en deelnemers mee. Ook organiseren we meewerkdagen waarbij er in de tuin gewerkt wordt.
Eten uit de tuin
De zaden die wij in onze tuin planten zijn biologisch. Wij eten een groot deel van het jaar uit onze tuin en kas. Zo eten we biologisch en met de seizoenen mee. Degene die kookt gaat de tuin in en kiest wat hij of zij oogst. In de zomer eten we kleurrijke salades met eetbare bloemen, tomaten, komkommers en aardbeien. In de winter smullen we van stamppot van aardappel en knolselderij. Eten uit eigen tuin betekent ook een andere manier van koken: meebewegen met de natuur en hierin creatief zijn. Hoe de natuur werkt en daarin meebewegen geeft flexibiliteit en nieuwe manieren van kijken en doen.
‘Wij voelen ons zo rijk met onze tuin. De tuin voedt ons ook op diepere lagen dan alleen voedingsstoffen. Wij ervaren de levenskracht, stilte, heling en connectie met moeder aarde. Dankjewel lieve tuin.’
Nature-Art
De natuur is zoals ze is en daarin ligt een pure schoonheid. Nature-Art is een manier om deze kant van de natuur te benadrukken. We hebben een mandalatuin aangelegd waar aan de hand van de zeven chakra’s (geneeskrachtige) kruiden en bloemen groeien.
‘Onze mandala tuin werkt door haar vorm, haar energie en planten helend en verzachtend.’
Bij de vormgeving van de tuin zoeken we steeds weer naar de harmonie en balans van de tuin in haar geheel.
Wij maken gebruik van de natuur in persoonlijke expressie. Dit werkt grondend en helend en verbindt ons met onze eigen natuur. Zo zijn we bijvoorbeeld aan het experimenteren met verfplanten om onze eigen pigmenten te maken.
‘Ruiken, voelen, proeven, horen, zien openen zich op nieuwe manieren en versterken je intuïtie en creativiteit. ‘
Onze tuin is continu in beweging door de expressies van wie hier leven. Dit zie je aan het gebruik van stenen en houtwerk die als persoonlijke uitingen in de tuin staan.
Ecologische bouw
Het Lichtschip is gebouwd met natuurlijke materialen zoals stro, hout, leem en afgeleide producten hiervan: gutex- houtwolplaten als isolatie en vermacel (een gezondere variant van gipsplaat). De binnenmuren zijn met leem afgewerkt, soms met leemverf of met krijtverf.
Deze bouw maakt dat het gebouw dampdoorlatend is, dus ademt en heel prettig aanvoelt.
Op het dak groeit aan de Noord kant gras, aan de Zuid kant komen zonnepanelen.
Het gebouw is zo goed geisoleerd dat het met de zonnepanelen en warmtepomp energie neutraal is en in de zomer energie genereert. Je begrijpt het. Wij zijn supertrots op ons Lichtschip.